Presenteras av Orima
Orima - Glidskena
Foto: Orima

Ökad taksäkerhet med nytt system från Finland

Vid takarbeten är säkerheten a och o, framförallt för vårt nordiska klimat med is på vinterhalvåret. Nu lanserar finska Orima ett nytt system med vertikal och horisontell säkerhetsskena.

Orima - Logotyp

Orima®-system är framtaget i Finland efter den senaste standarden och är ett tåligt system som skapar hög säkerhet för takläggaren, samtidigt som det skyddar taket. Vi fick en pratstund med Orimas vd, Ismo Roponen, som berättar mer om systemets många fördelar.

Hög säkerhet för takläggaren

Designat för vårt nordiska klimat, kan Orima®-system användas i temperaturer ner till 25 minusgrader. Det är lätt att installera med en brygga och glidskena som används såväl vertikalt som horisontellt. Väl på taket fäster man om säkerhetslinan på den horisontella skenan i takbryggan. På så vis sitter man alltid fast på ett säkert vis.

– När man arbetar på tak måste det finnas vissa säkerhetssystem för takläggaren. Vårt vertikala system håller för 160 kilogram och det horisontella 120 kilogram. Oftast använder man en vajer men med en vertikal och en horisontell glidskena ökar säkerheten, säger Ismo.

Orima - Glidskena - Ny
Foto: Orima

Den vertikala säkerhetsskenan är godkänd enligt den senaste standarden EN 353-1:2014 och den horisontella enligt EN 795:2012. Vagnen för vertikal skena har också den senaste CE-märkningen för personlig skyddsutrustning.

Smart konstruktion

I den vertikala skenan följer säkerhetslinan lätt med uppåt, utan att användaren behöver luta sig bakåt. Samtidigt dämpar vagnen fallets stoppkraft om man skulle tappa fästet, utan att separata dämpare behövs. Vagnen för den horisontella skenan glider också lätt, har en rejäl fästögla och båda vagnarna är av rostfritt stål vilket innebär att de tål förvaring utomhus.

Besök www.orima.fi/se/ för mer information om det nya systemet samt om företagets övriga taksäkerhetsprodukter. Nyligen lanserade Orima även smarta konsuler för solpaneler. Konsolpaketet inkluderar takfästen, panelkonsoler, monterings- och infästningstillbehör samt pro lstomme för sluttande tak.