Presenteras av Constrera
Constrera - Open Construction
Foto: Constrera

Nytänkande bolag i framkant av byggbranschens förändring

Idag genomgår byggbranschen en förändring där allt större fokus läggs på kunden och att uppfylla deras behov. Med projektformen Open Construction visar byggföretaget Constrera att de ligger i framkant av denna förändring.

Constrera logo

Förr byggde man ofta organisationer med alla tjänster in-house men idag går byggbranschen istället mot att hyra in den kompetens som efterfrågas i enskilda projekt. Idag arbetar Constrera med nybyggnation, renovering och eftermarknad och med Open Construction bygger de upp sin kompetens kring kundens specifika behov.

Vi fick en pratstund med Marcus Andersson som berättar om hur de med projektformen Open Construction arbetar till fullo för att anpassa sig efter sina kunders behov.

Djupdyker i varje enskilt projekt

Projektformen Open Construction handlar om att arbeta kund- och projektorienterat vilket för Constrera innebär att ha en slimmad processorienterad organisation som anpassar sig efter varje enskilt projekt.

– Vi fokuserar på att bygga starka projekt genom starka lag med våra kunder. Genom att hitta rätt specialister för varje enskilt projekt kan vi stötta våra kunder i ett tidigt skede och på så vi skapa långsiktiga relationer. Det är då alla tjänar pengar, förklarar Marcus.

Tror på utländska influenser

På Constrera tror mycket på influenser från bland annat USA och England där de i stora projekt enligt Marcus har kommit längre när det gäller exempelvis säkerhet och arbetsmiljö. Företaget satsar hårt på att bygga in dessa influenser i sina processer och säkerhetstänk. Men även hur man förbereder moment genom att planera arbetet innan man genomför det. Marcus utvecklar:

Constrera - svart hus
Foto: Constrera

– Dessa influenser vill vi ta med oss från det brittiska och amerikanska sättet att bygga upp projekt. Därigenom blir man också betydligt duktigare på att planera och om man får in det i sina vanliga processer så blir man vassare och kan leverera en bättre och säkrare produkt.

Marcus berättar att de även influeras av industriell produktion. Genom att flytta in produktion i fabriker inom EUs gränser kan man säkerställa kvalitet på den produkten man bygger.

– Jag tror på att man ska kopiera det bästa. Det är så vi ska bygga vårt företag, säger Marcus.

Transparens genom hela projektet

Med Open Construction arbetar Constrera med öppna finansieringskalkyler och ett fast pris i ett tidigt skede. Genom att ha transparens från start till mål kan byggföretaget även hålla kalkylen hela vägen till ett nyckelfärdigt projekt.

– Man behöver som kund inte känna sig inlåst i ett långt kontrakt i ett osäkert läge utan kan dela upp leveransen i olika steg. Vi inleder med att sätta en gemensam produktions- och finansieringskalkyl vilken sedan uppdateras i enlighet med de kunskaper som hämtas i den tidiga gemensamma projekteringen. Detta skapar transparens och även en möjlighet för kunden att avbryta under projektets gång, avslutar Marcus.

Constrera är certifierade enligt BF9K och är medlemmar i Sweden Green Building Council. På constrera.se kan du läsa mer om hur byggbolaget utmanar och förändrar byggbranschen.