Presenteras av Akvarieleasing

Nu finns Skandinaviens största offentliga cylinderakvarium i Halmstad

Den 28 oktober invigdes Skandinaviens största offentliga cylinderakvarium i köpcentermiljö i Halmstad. Akvariet ska fungera som blickfång och samlingspunkt i köpcentret och bakom bygget står akvarietillverkaren- och uthyraren Akvarieleasing AB.

När Hallarna i Halmstad skulle renovera och bygga ut för att bli ett av Västsveriges största köpcentrum ville man ha ett blickfång utöver det vanliga vid en av sina entréer. Resultatet blev ett enormt cylinderakvarium med en invändig volym på 6500 liter och en mängd färgglada fiskar som ska locka och roa besökarna.

– Det här akvariet har planerats sedan 2016 och är ett av våra största byggen någonsin. Tanken är att det ska bli en naturlig mötesplats för människor, att man ska kunna säga ”vi ses vid akvariet i Hallarna” och alla vet vad man menar, berättar Jonas Almen, säljchef på Akvarieleasing.

Stor och lyckad satsning

AkvarieLeasing - Hallarna - Cylinderakvarium
Installationen erbjuder en nära tre meter hög akvarieruta. Foto: Jonas Almen

Cylindern har en diameter på 180 centimeter och är cirka sju meter hög, varav nära tre meter utgörs av synlig akvarieruta. Akvariet i sig är byggt av akrylglas från Tyskland och väger hela 10 ton. Installationen inkluderar även metallställningar och träpanel och står på ett massivt betongfundament.

– Jag är ju höjdrädd, men det här har botat min höjdrädsla när vi stått så mycket som fyra meter upp i luften och jobbat. Den mest spännande delen var nog dock när glascylindern var klar och vi skulle få upp den från liggande till stående och lyfta upp den på sockeln. I det läget får verkligen ingenting gå fel, säger Jonas.
Akvariets inredning domineras av en konstgjord Mangrove-rot med en spännande blandning av hantelciklider, silverhajar, torpedbarber, apollohajar och pirayabesläktade skivtetror. Fiskarna fascinerar äldre som unga och akvariet har redan blivit en succé.

– Förväntningarna var höga på den här stora investeringen, men kunden är jättenöjd. Besökarna stannar till vid akvariet, tittar och pekar, pratar om fiskarna. Barn speciellt blir väldigt fascinerande och det ger definitivt ett mervärde vid besöket. Kunden har berättat att olika dagis redan har akvariet som utflyktsmål, säger Jonas.

Vanligare med specialbeställningar

Det är inte bara Hallarna som ser ett mervärde i att inreda med akvarier. Jonas berättar att specialbeställningar på akvarier har ökat överlag de senaste åren i takt med att företag satsar mer på spektakulär inredning som ska stärka deras varumärken.

För den som vill ha något speciellt, men inte nödvändigtvis skräddarsytt har Akvarieleasing dessutom tagit fram produktserien Architectural Line. Mer om det och Akvarieleasings andra spännande projekt finns på akvarieleasing.se.