Baseco - Furu & Trägolv
Med furu från Lapplands skogar har den svenska golvproducenten Baseco skapat träprodukter som ska klara av många års slitage. Modell "Modern trä furu". Fotograf: Patrick Degerman.

Massiva trägolv från lappländska skogar

MaterialFuru är ett klassiskt material som tack vare sin tidlöshet och levande struktur fortfarande är bland de mest populära träslagen. Med senvuxen furu från Lappland får du ett vackert, slitstarkt och miljövänligt golv.

Furu och gran var bland de första träslag som användes i Sverige när man började lägga trägolv för många hundra år sedan. Nuförtiden finns det ett flertal träslag att välja mellan, men furu är fortfarande ett material som används i stor utsträckning tack vare ett tidlöst utseende och lång hållbarhet.

Den traditionella furun ger en behaglig känsla under fötterna då det är något mjukare än så kallade hårdträslag. Furu är ett levande träslag som mörknar i kontakt med solljus, men behandlas virket med någon form av klarlack behåller det färgen bättre.

Lokalt virke

Baseco - Ekgolv
”Modern vit ek” från Baseco. Fotograf: Patrick Degerman.
Med furu från Lapplands skogar har den svenska golvproducenten Baseco skapat träprodukter som ska klara av många års slitage. De använder sig av senvuxet furu vilket innebär att träet fått god tid på sig att bli starkt och tåligt.

Furu från svenska skogar är ett miljövänligt alternativ för alla som ska välja nytt golv. Med råvaror hämtade direkt från omgivningen har Baseco tagit tillvara vad som växer naturligt i mängder.

Torkningsprocessen är viktig

För att trägolv ska passa för inomhusklimat krävs det att fuktigheten i virket är låg. Med ett fuktigt trä riskerar man att golven ändrar form då luften inomhus är mycket torrare än ute.

Den senvuxna furun som Baseco använder sig av i sina produkter än torkat ända ner till 8 procents fuktighet, vilket kallas möbeltorrt.

– Torkningen är en väldigt viktig del av vår produktion. Genom att hålla nere fuktkvoten ger vi kunden ett trä som håller formstabiliteten länge, säger Krister Abrahamsson, VD på Baseco.

Obehandlat eller färdigbehandlat

Ett golv behandlat med så kallad hårdvaxolja har fördelen att det går att underhålla lokalt, man behöver alltså inte olja om hela golvet om slitaget är begränsat till ett specifikt område.

Många av dem som köper golv från Baseco väljer obehandlat golv som de sedan behandlar själva. Det finns också de som väljer att köpa trägolv som redan är färdigbehandlat för att det ska vara så enkelt som möjligt.

– Skötselråden är väldigt olika beroende på vilket träslag och ytbehandling som du väljer. Ett golv där slitaget är större måste självklart underhållas oftare för att det ska hålla sig fint länge, berättar Krister Abrahamsson.

20 miljoner besökare

Baseco - Askgolv
”Modern natur ask” från Baseco. Fotograf: Patrick Degerman.
När Vasamuseet 1989 skulle lägga in nytt golv, valde de att vända sig till Baseco då de letade efter ett golv som skulle kunna stå emot flera tusen fotsteg per dag.

– Golvet har nu legat på Vasamuseet i mer än 25 år och håller fortfarande. Mer än 20 miljoner besökare har under åren vandrat runt på golvet i museet vilket är ett kvitto på våra golvs långa hållbarhet, säger Krister Abrahamsson.

Stora valmöjligheter

Förutom den traditionella furun har Baseco satsat på att bredda sitt sortiment med andra träslag. Ek och ask är jämfört med furu något hårdare och mer tåligt för märken. Baseco erbjuder många olika typer av ytbehandlingar, vax, oljor och betser.

Förutom trägolv gör Baseco även olika slags träpaneler och friggebodar. På www.baseco.se kan du läsa mer om deras breda produktsortiment och hitta din närmsta återförsäljare.

Redaktionen
redaktionen@temabygg.se