Presenteras av Elematic

Levererade världens största fabrik för prefab-element i Irak

En mil sydöst om Bagdad i Irak byggs just nu Bismayah eller drömstaden som den också kallas. För att klara detta anlitade koreanska Hanwha som leder projektet finska Elematic för att skapa världens största fabrik för prefab-element.

Elematic logo

Bismayah byggs på uppdrag av den irakiska regeringen och kommer när den står klar bestå av 100 000 lägenheter där uppskattningsvis 600 000 människor kommer att bo. Projektet började planeras redan 2010 och 2012 skrev koreanska Hanwha kontrakt med finska Elematic om att leverera världens största fabrik för prefab-element.

Världsrekord på rekordtid

Projektet var Elematics största någonsin. Fabriken skulle färdigställas på endast 22 månader vilket krävde noggrann planering framförallt med all logistik då transporter till området tog längre tid. Säkerheten var också en viktig fråga då det under perioden var ganska oroligt på grund av IS-framfart.

– IS-krisen var det största problemet vi stötte på under projektet och gjorde att vi beslutade att ta hem all personal under drygt 6 veckor, berättar Mats Jungar vd på Elematic Oyj.

Leverar all teknologi

Elematic - Bismayah, Irak
Foto: Elematic

För att hjälpa Hanwha att skapa det här enorma stadsprojektet skapade Elematic världens största fabrik för prefab-element. Förutom alla maskinell utrustning som behövs har Elematic även leverat all mjukvara, automationstjänster och ERP-system som skräddarsytts för att driva prefab-fabriker.

– En annan viktig del i projektet var att utbilda Hanwhas tekniker i att operera fabriken. Service är en annan del och vi är än idag på plats och överser vissa processer samt hjälper till med service och support, förklarar Mats.

Hela fabriken består av tre fabriker för att skapa alla strukturella element som behövs för att bygga husen. För mer information om projektet och detaljer kring fabriken har Elematic även skapat en case studie om projektet på sin webbsida.

Teknologi i tre nivåer

Fabriken i Irak har den absolut senaste tekniken för prefab-tillverkning som nu efterfrågas av allt fler kunder. Elematic har därför tagit fram ett nytt koncept med tre teknologinivåer för att kunna anpassa prefab-lösningar till varje kundbehov.
Med det här nya konceptet kan vi anpassa lösningen efter krav på produktionskapacitet och automationsnivån vilket gör att vi nu kan erbjuda konkurrenskraftiga lösningar till växande marknader som Asien, avslutar Mats.

Elematic arbetar med kunder i 105 länder där större delen av försäljningen idag går till Asien. Företaget är fortfarande starka i Norden och Baltikum och i Sverige har Elematic kunder såsom Strängbetong, Starka betong, UBAB och Benders. På www.elematic.com finns mer information om företaget, de nya teknologinivåerna och projektet i Irak.