sweden energy building systems - ventilation & luft
I stället för att förlita sig på kanalventilation använder sig LUNOS e2 av enskilda luftdon som installeras runt om i huset.

Innovativ ventilation för alla bostäder

MiljöSedan ett antal år tillbaka har öppna planlösningar med öppen taknock blivit allt mer populära i svenska hem. Den luftiga känslan bidrar till trevlig atmosfär och ljus miljö men medför utmaningar ur bland annat ventilationssynpunkt. Smart ventilation utan behovet av kanaler löser detta problem.


Om du har tänkt att bygga en villa med öppen planlösning och taknock har du säkert funderat över hur ventilationen ska lösas. Med öppen taknock uppstår problem med kanalventilationen som då blir ett omständigt huvudbry.En lösning är ett ventilationssystem med separata luftdon, integrerade i ytterväggarna, som tillsammans arbetar för att skapa ett perfekt inomhusklimat. Mats Jönsson, vd på Sweden Energy Building Systems AB, berättar hur han såg problem med kanalventilation i bland annat moderna villor och befintliga bostäder varför ventilationssystemet LUNOS e2 är en bra lösning.

Såg problemet med tidigare lösningar

sweden-lunos
Med Lunos e2 slipper du problem med ventilationen om du har planerar att ha öppen taknock i ditt nya hus.

Mats Jönsson har många års erfarenhet inom byggbranschen och har alltid sonderat marknaden för att hitta enkla energieffektiva lösningar. Efter att trenden skiftat mot öppnare planlösningar, med öppen taknock, såg han hur problemen hopade sig, speciellt när det gällde ventilationen.

– Även vid radonsaneringar av befintliga bostäder och passiva hus lämpar sig systemet utmärkt och är för denna typ av behov, något som LUNOS vinner mer och mer marknadsandelar på, säger Mats.

Utöver problemen med kanalventilation är det mer än någonsin viktigt, att sänka energiförbrukningen. Trenden syns bland såväl boende som byggföretag, att man vill hitta smarta och kostnadseffektiva lösningar som är skonsamma mot miljön. Konventionella kanalventilationssystem har ofta en hög energiförbrukning samt ett omfattande servicebehov, dyrbara filterbyten för en optimal funktion.

Utformad för att möta framtida krav och behov

I stället för att förlita sig på kanalventilation använder sig LUNOS e2 av enskilda luftdon som installeras runt om i huset. Luftdonen är stilrent utformade för att passa moderna hem och kan enkelt installeras i yttervägg. LUNOS e2 kan även lätt kompletteras med fler don om kraven ökar eller om bostaden byggs ut.

– Installationen av LUNOS e2 är enkel men ska projekteras och flödena kalkyleras. Man kan lätt skjuta in LUNOS e2 i det förborrade hålet på 160 mm i diameter som utrustats med ett installationsrör. Avslutningsvis behöver en fackman bara koppla in strömmen. Alternativt kan LUNOS e2 installeras direkt i fabrik för prefabricerat hus, säger Mats.

Kontra ett traditionellt FTX-system medför LUNOS e2 en väsentligt lägre energiförbrukning och är i förlängningen mer kostnadseffektiv. Tack vare ett specifikt keramikbatteri inuti LUNOS e2 som värms upp av den utgående varma luften och som sedan värmer upp den inkommande kalla, när fläkten vänder. LUNOS e2 förbrukar endast 0,09W per ventilerad kubik och har en effektiv värmeåtervinning på 90,6%. Ett konventionellt system förbrukar cirka 1,5-1,8W.

Minimalt underhåll och låg ljudnivå

Med tvättbara filter kräver LUNOS e2 minimalt underhåll jämfört med kanalventilation där man ständigt måste rengöra samtliga kanaler. Med luftdonets indikeringslampa ser man enkelt när det är dags att rengöra filtret. Utöver underhåll får Mats Jönsson ofta frågan om ljudnivån, något han ser som ytterligare en fördel:

– Kravet på maximal ljudnivå i ett sovrum är 30dB. LUNOS e2 har tre inställningar som varierar mellan 17dB och 23dB, det vill säga långt under kravet.

Sweden Energy Building Systems grundandes 2011 och är svensk generalagent för LUNOS i Tyskland. LUNOS har tillverkat ventilation sedan 1950-talet. På www.energybuilding.se hittar du mer om LUNOS e2 och nya LUNOS eGO avsedd för badrummet och företagets andra ventilationslösningar.

Redaktionen
redaktionen@temabygg.se