Presenteras av Enervent
Enervent HP eAir
Enervent HP eAir. Foto: Enervent

Innovativ teknik kombinerar ventilation och värmepump

Med smarta ventilationsaggregat och integrerad värmepump kombinerar Enervent både värme och ventilation i ett system. Resultatet är ett system med smart automatik, dubbel värmeåtervinning och en mångsidig lösning för optimalt inomhusklimat.

Finska Enervent har utvecklat system för värme och ventilation sedan 1983 och har en mängd innovativa produkter. En av dessa är företagets egenutvecklade HP-aggregat som kombinerar till- och frånluftsventilation med en frånluftsvärmepump för att leverera både värme och kyla.

Med systemet sprids uppvärmd eller kyld luft jämnt i lokalen eller bostaden via ventilationskanaler. Tack vare värmepumpteknologin kan luftfuktigheten i utomhusluften dessutom sänkas före den blåses ut i lokalen och systemet kan även styra befuktning av luften.

Två enheter blir en

Genom att kombinera ventilationsaggregatet med en värmepump får man dessutom en enhet istället för två. Det behövs varken någon separat inomhus- eller utomhusenhet utan allt är integrerat i ventilationsaggregatet. Sonja Häggman som är marknadschef på Enervent berättar även om möjligheterna för företag.

– En fastighet har övertid ofta många olika typer av verksamheter och vilket gör att ventilations- och värmesystem måste vara flexibla för att anpassa sig. Det är inte minst en stor fördel om man hyr ut lokaler, förklarar Sonja.

För större lokaler eller verksamheter med olika värme och kylbehov finns möjligheten att skapa ett decentraliserat ventilationssystem. Med flera HP-aggregat kan olika zoner skapas där varje område kan välja inomhusklimat vilket skapar ett flexibelt system.

Dubbel värmeåtervinning

Enervent har med många års utveckling optimerat sina ventilationsaggregat för högsta möjliga värmeåtervinning. Genom att i HP-aggregaten kombinera den roterande värmeväxlaren med värmepumpteknologin uppnår man extremt hög återvinning av värmen.

– Med en roterande värmeväxlare och värmepump får vi dubbel värmeåtervinning. På årsbasis kan värmeåtervinningseffektiviteten bli upp emot 95 procent, säger Sonja.

HP-aggregatet stödjer på så vis det huvudsakliga uppvärmningssystemet på ett bra sätt och kan minska kostnaderna för uppvärmning betydligt. Det kan dessutom användas med de flesta värmesystem.

Intelligent styrning

En av de främsta fördelarna med HP-aggregaten är att ett system hanterar både ventilation och värme med automatik. Aggregatens smarta styrsystem kallas eAir som låter de båda systemen kommunicera och optimerar sedan för bästa möjliga inomhusklimat.

Enervent HP kommer i tre olika storlekar som kan hantera från 160 till 700 kvadratmeter. På www.enervent.se finns mer information om systemet och företagets andra smarta lösningar för ventilation och värme.