Entré med LED-belysning - HSB Bosvedjan
HSB Bosvedjan som är en av Sveriges största bostadsrättsföreningar valde en belysninslösning från Rexel.

HSB Bosvedjan satsar på LED-belysning

ByggHSB Bosvedjan i Sundsvall är en av Sveriges största bostadsrättsföreningar med 1 033 lägenheter. Under 2014 inleddes en totalrenovering av föreningens trappuppgångar för att skapa trygga och trivsamma trapphus med bland annat nytt belysningssystem.

Bostadsrättsföreningen Bosvedjan har tidigare skrivit under HSB:s klimatavtal där man förbinder sig till att minska sina utsläpp av koldioxid med 40 procent fram till 2023. I den här stora satsningen fokuserar man på ett flertal olika områden, däribland nytt belysningssystem. Samtidigt investerar man i andra trygghetsåtgärder för att höja livskvaliteten för de boende.

Höga kostnader med föråldrat belysningssystem

Belysningslösningen är viktig för att nå miljömålet men också för att minska föreningens kostnader för service och underhåll. I fastigheterna sitter det äldre armaturer med kompaktlysrör som styrs med tidsstyrda tryckknappar.

De ständiga på och avslagningarna gör att kompaktlysrörens livslängd förkortas avsevärt och endast håller i 25 procent av de normala 12 000 timmarna. Föreningens styrelse ville även få närvarostyrd belysning för att öka tryggheten och säkerheten för de boende med ett system som kan ge en viss mängd grundljus och tänder vid rörelse då hyresgäst går ut i trapphuset.

LED-teknik och närvarostyrd ljusteknik

Rexel och elentreprenören Energi & Driftteknik tog fram ett förslag till föreningen som presenterades för styrelsen i november 2013. Strax därefter inleddes en första testetapp i 17 av totalt 178 trappuppgångar.

Zebra Ecoled 12 W
Zebra Ecoled 12 W från Rexel

I förslaget ingick nya energieffektiva armaturer med LED-teknik som garanterar att ljuskällan har minst 70 procent ljus kvar efter 50 000 timmars brinntid. Det betyder att man sänker föreningens kostnader för service och underhåll och samtidigt ökar ljusnivån med ca 50 procent.

Rexels koncept för Verktygslösa LED-ljuskällebyten gör att underhåll och service blir enklare, vilket kan vara komplicerat med många av dagens LED-armaturer. Håkan Pettersson är affärsområdeschef och ansvarig för projektet och säger så här om konceptet:

– Vi försöker alltid i största mån leverera belysningslösningar som ger nyttjaren möjligheten att själv sköta service och underhåll. Många gånger är fel val av produkt vid investering en stor kostnad i framtiden, säger Håkan

Stora besparingar och ökad trygghet

Med LED-tekniken sparar föreningen mer än 30 procent energi samtidigt som kostnaderna för service och underhåll sänks med drygt 70 procent. Detta trots att man i trapphusens entréer alltid har 10 procent ljus.

Rexel vill alltid följa upp och se resultatet tillsammans med beställaren så att man skall kunna få en god översikt över besparingarna och att önskat resultat i funktion och besparing uppnås. Följande diagram visar hur resultaten av besparingen förväntas se ut för 17 av totalt 178 trapphus.

Beräknat resultat HSB Bosvedjan
Beräknat resultat HSB Bosvedjan

Den upplevda tryggheten och tryggheten för de boende höjs då man med ett konstant grundljus aldrig behöver gå in i en mörk yta. Entréplan har alltid ett grundljus då man kommer utifrån eller vistas i trapphuset. I skrivande stund så har man kommit ungefär halva vägen i projektet med bytet av belysningen.

Rexel levererar armaturer och material

Installationen av belysningssystemet görs som en del av projektet Trygga Trivsamma Trapphus, ett större upprustningsprojekt som företaget Secor-Daloc ansvarar över. Energi & Driftteknik i Sundsvall installerar Rexels belysningslösning från den egenägda elgrossisten Selga i Sundsvall.

Kontakta Håkan

Håkan Pettersson
Affärsområdeschef
Telefon: 08-556 213 03
Mobil : 070-5817613
hakan.pettersson[at]rexel.se

Med verksamhet i 37 länder är Rexel en världsledande elgrossistkoncern med över 31 000 anställda. I Sverige äger man bland annat elgrossisterna Selga och Storel som båda erbjuder allt du som fastighetsägare eller installatör behöver för din belysningslösning. Kontakta Håkan Pettersson på Rexel Bygg & Fastighet för mer information. Håkan avslutar med att säga:

– Får vi 30 minuter av din tid så skall vi spara 30 procent i kostnader och kom ihåg att spara energi är roligt, spara kostnader är bättre och spara miljön är ett måste, säger Håkan.

Redaktionen
redaktionen@temabygg.se