Presenteras av LLENTAB
Sollentuna fotbollshall
Sollentuna fotbollshall i Norrviken. Foto: LLENTAB

Hållfasthet i fokus när fotbollshallen i Sollentuna byggdes

I september 2017 invigdes Stockholms tredje och landets åttonde fullstora fotbollshall. Sollentuna Fotbollshall på nära 8000 kvadrat är en isolerad träningsanläggning där kommunens 3000 fotbollsungdomar nu kan utöva sin favoritsport året om.

Sollentuna Fotbollshall är belägen vid strandpromenaden i Norrviken. Bygget påbörjades januari 2017 och tog sex månader att färdigställa. Förhoppningen är att den nya träningsanläggningen ska minska trycket på övriga hallar i kommunen och fungera som startskottet för en vidareutveckling av Norrviken IP i stort.

Som fullstor anläggning har Sollentuna Fotbollshall en planstorlek om 103 x 63 meter och kan delas upp till två eller fyra mindre planer. Hallen i sig är 110 x 70 meter stor och har en innerhöjd på 14 meter.

Hållfasthet i fokus

Erlandssons Bygg Stockholm var totalentreprenör för Sollentuna Fotbollshall och tog in halleverantören LLENTAB för att bygga skalet. Hallens stora spännvidder gjorde LLENTABs lösning med höghållfast stål mycket lämplig.

– Ska man konstruera en byggnad över en hel fotbollsplan så krävs det en kraftig stomme. Där kan vi erbjuda en lättare och effektivare stålkonstruktion än de traditionella byggsystemen, förklarar Peter Gustafsson, projektsäljare på LLENTAB.

Sollentuna fotbollshall - entré
Entré till Sollentuna fotbollshall. Foto: LLENTAB

LLENTAB konstruerade, tillverkade och monterade hela skalet för hallbyggnaden vilket inkluderade stomme, väggar och tak samt dörrar, fönster och portar. Med välisolerade sandwichpaneler skapades ett jämnt inomhusklimat och de bärande delarna byggdes av höghållfast profilerat stål, allt tillverkat i den egna produktionsanläggningen i Kungshamn.

– Vår lösning krävde uppskattningsvis 20 procent mindre stål än motsvarande lösningar från konkurrenterna vilket såklart påverkade kostnaden. Det finns många som utför liknande projekt, men inte till ett lika konkurrenskraftigt pris. Dessutom är det såklart bättre för miljön med mindre materialåtgång, säger Peter.

Lyckosam satsning

Idag används Norrvikens Fotbollshall fullt ut och den har även varit aktiv under vintern vilket har gett utökad säsong för fotbollsklubbarna. Därmed har satsningen redan börjat uppfylla sitt syfte att möjliggöra väderoberoende träning året om för fotboll och andra idrottsgrenar.

Norrviken är bara en av 10 000 skräddarsydda stålhallar som LLENTAB levererat de senaste 40 åren. Redan nu är LLENTAB igång med nästa fotbollsprojekt där IF Elfsborg i Borås ska bygga en fullstor fotbollshalls med byggstart september 2018.

Bland övriga hallar som LLENTAB levererat genom åren ingår såväl stora som små logistik- och verkstadshallar. LLENTAB levererar nästan en byggnad per dag och fler exempel på befintliga hallar finns på företagets webbsida.