Plannja Green Coat - takbelaggning
Plannja Green Coat är resultatet av ett 15 års långt utvecklingsprojekt tillsammans med Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

Green Coat skyddar taket med rapsolja

BostadSvenska tunnplåtstillverkaren Plannja presenterar som årets nyhet tillägget av beläggningssystemet Plannja Green Coat i ytterligare två produktserier, Plannja Trend och Plannja Royal. Nyheten betyder att fler produkter nu har en beläggning baserad på det mer miljövänliga alternativet rapsolja.

Som nyhet för i år lanserar tunnplåtstillverkaren Plannja beläggningssystemet Plannja Green Coat för ytterligare två produkter. Med deras nya beläggningssystem som nu baseras på rapsolja minskar företaget drastiskt sin påverkan på miljön samtidigt som kunden åtnjuter en bättre prestanda med produkterna Plannja Trend och Plannja Royal.

Vi har talat med VD Thom Mathisen och marknadschef Claes Axelsson på Plannja Sverige om beläggningssystemet Plannja Green Coat samt fördelarna med att använda plåttak vid nybyggnation.

Miljövänlig beläggning på taket

Plannja Green Coat med rapsolja
Beläggningssystemet Green Coat är baserat på rapsolja

Beläggningssystemet Plannja Green Coat är ett resultat av ett 15 års långt utvecklingsprojekt tillsammans med Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Plannja Green Coat är ett beläggningsystem med många fördelar, miljövänliga som prestandamässiga. Efter att ha lanserat systemet under hösten 2013 följer nu ytterligare två produkter i det miljövänliga spåret.

Plannja Green Coat är ett miljövänligt beläggningssystem där man ersatt delar av lösningsmedel med rapsolja vilket kraftigt reducerar belastningen på miljön.

– På Plannja har vi alltid värnat om miljön och anser att miljön är ytterst viktig. Samtidigt ser vi en ökad efterfrågan och högre krav på miljövänliga produkter från marknaden och beslutsfattare. Inom EU är man väldigt duktiga på att driva miljöfrågor av den här typen, säger Thom Mathisen.

Utöver miljövänliga fördelar tyder alla studier av beläggningssystemet på att dess prestanda är likvärdig eller till och med bättre än tidigare produkter på marknaden. Ett exempel är underhållsintervall. Plannja Green Coat har ett intervall som generellt ligger mellan 20-30 år.

Plåttakets fördelar

Plåttak är ett takalternativ som blir allt mer populärt i och med att trenden med funkisinspirerade hus håller i sig. Fördelarna med plåttak är många, bland annat stor designmöjlighet då man kan göra extremt komplicerade former med hjälp av plåt. Vidare är plåt ett lättviktsmaterial vilket väger förhållandevis lite per kvadratmeter.

Stålplåt är även världens mest återvunna material vilket gör att det finns en bra infrastruktur för att återvinna stålet. Miljömässigt ger plåttak i kombination med solceller ofta ett bra designmässigt slutresultat, något som blir mer populärt för var dag som går.

– Solceller på tak ökar i snabb takt och vi ser att fler och fler kunder letar efter en bra lösning. Plannja kommer under hösten kommer att lansera anpassade detaljer som gör det möjligt att montera solceller på ett lätt och enkelt sätt, säger Claes Axelsson.

Utvecklade för nordiska förhållanden

De olika plåttaken med Plannja Green Coat går att hitta i din närmaste bygghandel samt via de flesta entreprenadföretag och plåtslagare. Med plåttak som är utvecklade för nordiska förhållande passar Plannjas plåttak bra för alla typer av hus i Sverige och motstår såväl snö och regn som sol och blåst väl.

Plannja arbetar med miljön på många plan. Genom att återvinna stål från tidigare tak kan man producera miljövänliga tak som påverkar miljön ytterst lite. Utöver produktsortimentet så arbetar Plannja med smartare transporter för att spara på miljön. Företaget är bland annat miljöcertifierade enligt ISO 14001:2004.

Vill du veta mer om Plannja Green Coat och dess miljövänlighet? Besök www.plannja.se där du hittar mer information.

Redaktionen
redaktionen@temabygg.se