Presenteras av Hydroware
Riksbyggen Skarpan, Linköping
Bostadsområdet Skarpan i Linköping Foto: Elisabet Sverlander

Gör det lättare att bygga till fler våningar

Bostadsbrist och bristen på tillgänglighet i gamla byggnader är två stora problem i samhället. Nybyggen är ofta dyra för både fastighetsägare och hyresgäster. Ett bra alternativ kan därför vara att bygga till våningar på befintliga hus och installera hiss.

Hydroware - Logo

– Ofta är det en väldigt bra lösning att bygga på ett par våningar på befintliga fastigheter och installera en hydraulisk hiss, speciellt om byggnaden ändå ska renoveras. Att bygga till en fjärde våning ökar hyresintäkterna med 33 procent och hissen betalar sig inom två år, berättar Kjell Johansson, vd på hissföretaget Hydroware.

Hydroware är ett tillverkande hissföretag med lång erfarenhet av branschen och har levererat material och hissar till många moderniseringar och nyinstallationer i befintliga hus. Deras lösningar hjälper till att göra en våningstillbyggnad till en bra och kostnadseffektiv investering.

Kjell Johansson, Hydroware
Kjell Johansson, grundare av Hydroware och vd för Hydroware Innovation

Win-win-win-lösning

Enligt Hydroware är det en win-win-win-lösning att bygga till våningar på befintliga fastigheter och installera hiss. Dels löser det en del av den bostadsbrist som orsakas av markbrist och dyra byggkostnader som trissar upp hyrorna. Hissar ökar också tillgängligheten och gör att gamla människor kan bo kvar i sina lägenheter längre och inte behöver flytta till äldreboende i förtid.

– En plats på äldreboende kostar ungefär 800 000 om året per person. Det blir stora samhällsbesparingar, så vi lobbar för att man ska få rotavdrag för hissinstallationer som man fick på 80-talet, förklarar Kjell.

Förutom att göra byggnaden mer tillgänglig gör hissen också fastigheten mer attraktiv och ökar därmed dess värde. Hissen ger även befintliga hyresgäster ett mervärde genom att de får en enklare vardag och kan därför motivera en hyreshöjning. Tillsammans med intäkterna från de nya våningarna blir lösningen därför en klar ekonomisk fördel för fastighetsägaren.

Projektexempel

Under 2015-2018 levererade Hydroware hissar till Skarpan i Linköping, ett bostadsområde från 1960-talet med 283 lägenheter och 15 hus i tre våningar. När husen skulle moderniseras byggde man till en fjärde våning och installerade en miljövänlig och energibesparande hydraulhiss. Den går på bara 16 Ampere och kunde därför kopplas på befintlig servissäkring.

– Som många andra lägenhetshus hade Skarpans fastigheter en halvtrappa ner till källaren. Det gjorde att man kunde skapa en snygg och praktisk lösning genom att bygga till ett trapphus utvändigt, demontera halva trapplöpet och placera hissen där, förklarar Kjell.
Installationen innebar minimalt med störningar och de boende behövde inte evakueras. Hela processen tog ungefär 2,5 månader per trappuppgång och priset per hiss landade på kring 1,3 miljoner kronor.

Lösningen med våningstillbyggnad och hiss gjorde att man fick omkring 150 nya lägenheter i Skarpanområdet samtidigt som befintliga hyresgästerna blev mycket nöjda med den ökade tillgängligheten. Gå in på hydroware.se för mer information om möjligheterna med hydrauliska hissar.