Cembrit - Fasad
BRF Mångården i Alingsås med ny fasad av fibercementskivor

Funkisfasad ökade fastighetsvärdet

ByggBostadsrättsföreningen Mångården som byggdes på 1960-talet hade det senaste året fått väldigt slitna fasader och husen började se allmänt dystra ut. Det behövdes en ordentlig renovering och tack vare bland annat ett smart val av fasader så blev resultatet bättre än väntat med en rejäl ökning av fastighetsvärdet.

Centralt i Alingsås ligger BRF Mångården med totalt 105 lägenheter. Den befintliga fasaden bestod av brun och orange plåt som med tiden blivit bucklig och sliten. Vid fönster och balkonger hade det blivit sprickor som orsakat drag och fuktskador. Det satsades stort på renoveringen och förutom fasader bytte man även ut fönster, balkonger och la till ytterligare isolering.

Populärt med funkis

BRF Mångården, Alingsås

Cembrit - renovering

Antal lägenheter: 105
Antals byggnader: 4st 4-planshus
Uppförd: 1962
Renoverad: 2014
Fasadsystem: Cembrit Fasadsystem 1 (FS1) och Fasadsystem 6 (FS6)
Produkt: Ca 4350 m² Cembrit Flint och Pearl ur produktkonceptet CEMENTMOOD
Byggare: MVB Astor Bygg

En av de ansvariga arkitekterna för projektet var Ann Rudbäck från Carlson Fernberg. Hon berättar att inför arbetet hade de tittat på gamla bilder av byggnaderna och blivit inspirerade av funkis-stilen med ljusa, släta ytor. En av utmaningarna var som oftast att hålla sig inom en stram budget.

— Det är populärt med funkis nu och man kan göra spännande lösningar inom den stilen med fibercementskivor, det är dessutom ett väldigt prisvärt material. Genom att använda olika kulörer och storlekar fick vi husen att kännas ljusa, luftiga och moderna, berättar Ann.

Fasader av fibercement

De ljusa fibercementskivorna kommer från Cembrit och är kända för att vara ett av marknadens mest prisvärda fasadmaterial. Materialet är i stort sett underhållsfritt tack vare att det är genomfärgat och inte behöver något ytskikt, dessutom är det brandsäkert.

— Vi har använt Cembrits produkter i flera projekt och det har alltid fungerat bra, framför allt på så här stora hus där det är enkelt att skapa en effektfull design med skivorna, förklarar Ann.

De fibercementskivor som valts ut till husen påminner till utseendet om träpanel. De långa fasaderna delades upp av tvärgående band i avvikande färg och storlekar för att ge ett fräscht och levande intryck. Entréer och fönster är färgade för att ge personlighet och karaktär till husen och de stora husnumren blir en rolig detalj som bryter snyggt mot fasadbeklädnaden.

Resultat över förväntan

Med djupa inglasade balkonger, även till 1:orna som från början inte hade några, och alla fönster utbytta, så har området fått ett helt nytt fräscht och välkomnande intryck. Bakom den nya fasaden finns nu även sju cm tilläggsisolering, vilket har sänkt föreningens energiförbrukning avsevärt.

Tack vare lägre energiförbrukning sparar föreningen 100 000 kr varje år. Den totala värdeökningen av fastigheten ligger runt 70-80 procent och trots en omfattande renovering har hyran endast gått upp med en procent. Alla inblandade parter, speciellt de boende, har varit väldigt nöjda med projektet.

Värdeökning på 70-80 % efter renovering
Värdeökning på 70-80 % efter renovering

— När jag besökte Mångården för att titta på resultatet så var det flera boende som stannade mig på gården för att berätta hur nöjda de var. En stor renovering innebär ju alltid omställningar för de boende, så det kändes extra positivt, avslutar Ann.

www.cembrit.se finns mer information om fibercement för olika ändamål. Cembrit leder utvecklingen i Sverige inom fasadskivor, byggskivor och brandisolering. Den 18-19 mars hittar du även Cembrit i monter F11 på Fastighetsmässan i Kista.

Redaktionen
redaktionen@temabygg.se