Presenteras av Kingspan Insulation
Kingspan - astronaut
Bild/Foto Kingspan Insulation

Framtidens isolering sparar utrymme vid renovering

Renovering av gamla hus innebär ofta att man tittar på sätt att förbättra isoleringen, helst utan att förlora alltför mycket boyta. Det är en av anledningarna till att det högeffektiva isolermaterialet Kooltherm har blivit så populärt.

Kingspan - Logotyp

Idag ställs höga isoleringskrav inte bara från Boverket utan även från boende och husägare. Man vill ha hög isolergrad och effektiv isolering som håller en bra innetemperatur och minskar energiförbrukningen. Det har gjort att produkter som Kooltherm K12 från Kingspan Insulation har vuxit extra mycket i popularitet de senaste åren.

– Vi har märkt att det blivit större efterfrågan på den här typen av material. Med jämna mellanrum behöver man renovera och kanske bygga om och det är ofta då folk hör av sig. De vill då ha en tunnare isolering som inte påverkar boytan så mycket, berättar Christel Hagerup Norrman, byggteknisk rådgivare på Kingspan Insulation.

Christel Hagerup Norrman, byggteknisk rådgivare. Foto: Kingspan Insulation
Christel Hagerup Norrman, byggteknisk rådgivare. Foto: Kingspan Insulation

Effektiv och enkel att använda

K12 är vanlig i enfamiljs- och flerbostadshus. Isoleringen består främst av fenolskum och finns i tjocklekar mellan 40 och 120 millimeter. De tunnare används ofta vid renovering medan de tjockare används vid nybyggnation. Med ett lambdavärde på 0,02 är isoleringen 40 procent effektivare än vanlig glasfiberisolering.

– Det kan spara många centimetrar när man isolerar ett helt hus eller en lägenhet. Normalt används K12 som regelisolering, men man kan också använda den för att exempelvis isolera utvändigt bakom exempelvis en skalmur, förklarar Christel.

Anledningen till att K12 fungerar så bra som regelisolering är för att den är relativt hård, men har spröda kanter. Sågar man till den med lite övermått är den lätt att montera mellan reglarna utan att använda fogskum. Det gör den enklare och snabbare att arbeta med.

– Liksom andra Kooltherm-produkter är K12 en diffusionsöppen isolering så man minskar också risken för att stänga inne fukt. Samtidigt är den lufttät så det inte blåser igenom. Den har hög brandklass och är mer brandsäker än exempelvis PIR-isolering, förklarar Christel.

Värmereflekterande och vattenavvisande

Den största skillnaden mellan K12 och andra Kooltherm-produkter är ytskiktet. K12 har mikroperforerat aluminiumfolie på båda sidor om isolerskivan. Den reflekterar värme och ger lite extra skydd om isoleringen exempelvis är blottad mot luftspalt. Aluminiumets glatta yta gör den dessutom till viss del smutsavvisande samtidigt som kondens rinner av.

K12 har god klassning i Sunda Hus, Byggvarubedömningen och finns med i Basta-registret. Isoleringen kan också användas i Svanen-märkta hus. Mer information om K12 och övriga Kooltherm-produkter finns på kingspaninsulation.se.