Presenteras av Golvlyftarna
Golvlyftarna - lyfta betonggolv
Golvlyft är en beprövad och miljövänlig metod för att lutningskorrigera golv. Foto: Golvlyftarna

Fixar lutande betonggolv snabbt utan att störa produktionen

För många företag kan ett stopp i produktionen handla om tusentals eller miljontals kronor i förlust. Därför drar man sig ofta för att korrigera lutningen på sina betonggolv tills problemen inte längre går att ignorera. Det vill Golvlyftarna ändra på.

– Många tror att de måste bila upp och gjuta om ett sluttande betonggolv. Vi kommer in och lyfter upp golvet medan produktionen i princip pågår som vanligt, förklarar Kim Cucarano, en av Golvlyftarnas grundare och delägare i företaget.

Golvlyft är en beprövad och miljövänlig metod för att lutningskorrigera golv. Den har bland annat nyttjats av stora industrier som SSAB och LKAB samt affärsjättar som RUSTA och IKEA, men är också lämplig för mindre villa- och garageägare. Golvlyftarna är experter inom området och har verksamhet från Malmö i söder till Kiruna i norr.

Då ska man lyfta golvet

Säkra tecken på att ett betonggolv behöver lyftas och rätas ut är att vagnar och bilar börjar rulla av sig själva eller att man blir sjösjuk av att gå över betongen. I vissa fall kan det börja vibrera i trucken när man kör över plattorna. Det kan också hända att en platta går sönder för att inget håller upp den underifrån.

– Hos en kund hade man problem med de självgående truckarna som stannade automatiskt för att de kände av ett problem med golvet. Vi fixade det på två-tre timmar. Innan hade de en kille som fick gå runt och starta om truckarna hela tiden, berättar Kim.

Golvlyft under arbete
Golvlyft pågår. Foto: Golvlyftarna

Så fungerar metoden

Metoden för att lyfta betonggolv har använts sedan slutet på 1980-talet i Finland och innebär att man borrar små hål i befintligt golv där man placerar rör som man använder för att spruta in polyeuretan under betongplattan för att lyfta och stabilisera. För att kontrollera höjningen tar man ut en referenspunkt med laser och använder ett eget koordinatsystem.

– Rören placeras efter koordinatsystemet och sticker bara upp några centimeter, så många truckar kan köra över dem. Vi slår av dem sedan så de går av under golvytan och hålen behöver inte tätas, säger Kim.

Golvet lyfts 10–15 millimeter åt gången med en lyftkraft från 47 upp till 500 ton per kvadratmeter. Resultatet har en felmarginal på fem millimeter och Golvlyftarna kan korrigera upp till 100 kvadratmeter om dagen.

Snabbt och störningsfritt

Eftersom det går snabbt och kräver minimalt med utrymme så innebär ett golvlyft mindre störningar för verksamheten. Arbetet kan ske på natten eller medan normal verksamhet pågår och det enda som egentligen påverkar produktionen är att känsliga apparater kan behöva om-kalibreras när golvets lutning har rättats till.

golvlyftarna.se finns mer information om den smarta metoden för att rätta till lutande betonggolv. Företaget ställer dessutom ut på Underhållsmässan i Göteborg 13-16 mars där de berättar om tekniken.