Berg & Berg - ekologiska parkettgolv
Traditionellt lackbehandlat parkettgolv är enkla att sköta och går att slipa flera gånger under sin livstid.

Ekologiska parkettgolv från svenska skogar

BostadFör en konsument idag är det en djungel när det kommer till att välja golv. Sverige har en tradition av att inreda med trädslag, och när de kommer till golv väljer svensken helst ett parkettgolv.

Idag erbjuds konsumenter en uppsjö av olika utföranden på golv, men parketten är fortfarande den mest eftertraktade. Äkta trä har många fördelar; det är varmt, naturligt och extremt hållbart om det behandlats på rätt vis. Att parkettgolv dessutom kan tillverkas på ett väldigt miljövänligt vis i Sverige är något som företaget Berg & Berg valt att fokusera på.

-Den svenska parketten har flera estetiska men även ekologiska fördelar då trä är en återväxande råvara. Genom att använda sig av trä som är ett naturligt CO²-magasin motverkas också den globala uppvärmningen och växthuseffekten, något som vi tycker är otroligt viktigt, berättar Zoran Mihajlovic, försäljningsansvarig Sverige på Berg & Berg.

Ekologiskt hållbart skogsbruk

På den lilla orten Kallinge i Blekinge finns en svensk tillverkare som levererar högkvalitativa trägolv i enlighet med stränga ekologiska kriterier; ett genuint hantverk som uppmärksammats i Sverige och omvärlden.

Ekologiskt hållbart skogsbruk
Ekologiskt hållbart skogsbruk

Berg & Berg ingår i södra-koncernen som är en sammanslagning av över 50.000 skogsägare i södra Sverige. Hela ledet från avverkning till färdigt golv sker inom familjen vilket ger full insyn i produktionsledet.

-Vi har en något unik ägarbild där vi har skogen, sågverken och även förädlingen som leder fram till de färdiga golven. Allt vi avverkar återplanterar vi och ser till att detta sker i enlighet med Forest Stewardship Council:s riktlinjer för ett ekologiskt hållbart skogsbruk. Eftersom vi har nära till skogen behövs heller inga långa transporter av virket vilket ytterligare minimerar miljöbelastningen, förklarar Zoran.

En framtidsinvestering

Den svenska miljön är en påfrestande faktor som ställer höga krav på tillverkaren. Under vintern har vi ett tort klimat där golvet gärna drar ihop sig medan sommarens fuktighet får virket att svälla vilket gör att golv gärna rör på sig under året.

-Våra golv är tillverkade för att hålla i minst 30-40 år, så vi är otroligt noggranna i val av material till stommen och hur vi torka ner virket till rätt fuktkvot. Det stränga klimatet ger golven en viss dynamik från säsong till säsong, så för att de ska klara årtionden av rörelse så måste det vara en högkvalitativ produkt, berättar Zoran.

Ny trend med oljade parkettgolv

Traditionellt lackbehandlat parkettgolv är enkla att sköta och går att slipa flera gånger under sin livstid. En trend inom parkettgolv som på senare år blivit en allt större del av marknaden är oljade parkettgolv.

-Folk har insett att det inte är speciellt avancerat att sköta om sina oljade golv så allt fler väljer dessa. Idag har vi fantastiska medel så att man inte behöver olja golvet för än efter 5-7 år beroende på slitage. Såpar man med jämna mellanrum så får man en bra slitstyrka och en äkta träkänsla som är oslagbar, förklarar Zoran.

Kvalitet på riktigt

Berg & Berg är idag marknadsledande i Sverige på oljade parkettgolv och hantverket har blivit något av ett signum som många förknippar företaget med. Över 50% av det som idag produceras av Berg & Berg är oljat. Det råder inga tvivel om att kvalitet går före kvantitet när Berg & Berg bygger sina golv, och produktionen är helt styrd efter kundbeställningar.

Naturoljad ekparkett från Berg & Berg
Naturoljad ekparkett från Berg & Berg

-Tanken med vårt företag är att konsumenten ska kunna köpa ett svensktillverkat golv där man vet att det är miljömässigt hanterat. Den svenska råvaran som används har en unik skönhet och karaktär. Vi tycker att det är ett naturligt steg mot en mer hållbar miljö. Att nu även konsumenter väljer oss av den anledningen gläder oss, avslutar Zoran med.

Berg & Berg:s sortiment finns att titta på hos välsorterade återförsäljare runt om i landet. Besök www.berg-berg.com för att läsa mer om deras breda sortiment med över 200 sorters svenska parkettgolv samt deras omfattande miljöarbete.

Redaktionen
redaktionen@temabygg.se