Städsällskapet - biologisk rengöring
Städsällskapet har valt att gå den gröna vägen genom att använda sig av biotekniska rengöringsprodukter.

Bra arbetsmiljö med biologisk städservice

MiljöVi har träffat Jennifer Lind som driver och är VD för Städsällskapet, ett städföretag med 25-30 anställda i Storstockholm. Här berättar Jennifer om hur bättre städning kan leda till en hälsosammare och bättre arbetsmiljö.

En ren och fin arbetsplats skapar en bra arbetsmiljö med ökad trivsel för alla som befinner sig i den. För de anställda kan en god arbetsmiljö göra stor skillnad i både trivsel och motivation, vilket i längden påverkar hur företaget mår.

– Bra städning är en klok investering för alla som vill öka trivseln för sina medarbetare men även minska risken för sjukdomsspridning, berättar Jennifer Lind.

Städsällskapet har valt att gå den gröna vägen genom att använda sig av biotekniska rengöringsprodukter i så stor utsträckning det är möjligt, för att visa sitt ansvar både mot människor och miljö.

Rengöringsmedel som härmar naturen

De biotekniska produkter som Städsällskapet använder sig av härmar naturens egna reningsprocesser och lämnar inga farliga kemikalier som släpps ut i vattnet. Idag släpps det i städningsbranschen ut flera tusen ton miljöfarliga och hälsovådliga kemikalier varje år, en siffra som skulle kunna bli mycket lägre om fler använde sig av bioteknisk rengöring.

En vanlig missuppfattning är att miljövänliga rengöringsmedel är både sämre och dyrare, något som idag inte stämmer. Med dagens utveckling är bioteknisk städservice minst lika bra och kostnaden är den samma som för städning med traditionella kemiska rengöringsmedel.

Exempel på de biotekniska produkter som Städsällskapet använder är miljövänlig polish, som till skillnad från andra traditionella varianter varken innehåller farliga metaller eller salter. Personalen använder även miljövänliga maskiner med lågfuktsteknik när de rengör mattor vilket förbrukar endast 10 procent av den vattenmängd som används i traditionella system.

Människa och miljö i första rummet

För Städsällskapet är personalen a och o i hela verksamheten. Med en lyhördhet inför kundens behov och bra service ligger fokus på att utföra ett jobb så effektivt som möjligt.

– Vi arbetar med frihet under ansvar vilket uppskattas mycket av våra anställda. Flexibla lösningar och snabba beslutsvägar kännetecknar vårt verksamhet, och personalen ska ha möjlighet att tycka till om sin arbetsmiljö, berättar Jennifer Lind.

Med god personalvård är bra service en av Städsällskapets främsta konkurrensfördelar. Jennifer Lindh menar att man på företaget ser sin personal som den främsta resursen, och ur ett etiskt perspektiv ser hon många fördelar i Städsällskapet är en mångkulturell arbetsplats.

En etiskt bra arbetsplats bygger även på att personalen och kunden kommunicerar, men även att kunden känner sig trygg i att de anställda har en bra arbetsplats.

Följer kunders efterfrågan

Städsällskapet kan även hjälpa till med miljöarbete på arbetsplatser och kontor genom att hitta bra miljölösningar.

– Allt fler företag uppskattar det här med att vi kan vara mer som en slags hustomte, som kan hjälpa till där det behövs tack vare vår flexibilitet. Vi försöker följa med i de trender som efterfrågas och vara nytänkande hela tiden vilket inte är så vanligt i vår bransch i övrigt, berättar Jennifer Lind.

Avslutningsvis berättar Jennifer att hon ser sitt företag som ett sätt att bidra till en bransch som varit utsatt för hård konkurrens, och lyfta fram den med anledningen av hur viktigt städservice är för en god miljö. Städsällskapet ska ligga i framkant när det gäller nytänkande både kring miljön och sina anställda.

För mer information om hur miljövänlig städning kan skapa en bättre arbetsmiljö på er arbetsplats och hur Städsällskapet arbetar, besök www.stadsallskapet.se

Redaktionen
redaktionen@temabygg.se